Wij gebruiken cookies voor analyse, veiligheidsdoeleinden, het goed functioneren en het persoonlijker maken van de website. Gaat u verder op de site? Dan geeft u ons toestemming om cookies te plaatsen.

Tips en Tricks

Minimaal 30 minuten per dag wandelen.

Een groot gedeelte van de werkende mensen zit te veel uren achter elkaar aan zijn bureau en/of computer. Er is weinig voor nodig om je beter te voelen. Uit onderzoek blijkt dat wandelen één van de beste manieren is voor een positief effect op je gezondheid.

Je hartslag is bij een wandeling op het ideale niveau om vet te verbranden (zo rond de 50 a 60% van je maximale hartslag). Hierdoor verbrand je tot wel 80% vet van het totaal aantal verbrande calorieën.

Onthoud alleen wel goed dat je het wandelen vol moet houden om écht te kunnen afvallen. Een sporadisch wandelingetje beschiet er dus niet aan. Een dagelijkse wandeling van 30 minuten zorgt er daarentegen voor dat je ongeveer 100 calorieën extra verbrandt. Dit lijkt weinig, maar op jaarbasis is dit toch zeker een paar kilo vet dat je kwijtraakt.

En naarmate je sneller en langduriger wandelt, kun je je calorieverbruik, vetverbranding en totaalmetabolisme nóg verder opschroeven. Wandel een uurtje per dag op flink tempo en je verbrandt wekelijks een hoeveelheid tot maar liefst 2.000 kcal, wat gelijk staat aan een 250 gram aan pure lichaamsvetreserves. Dat is een kilo vet in de maand, dus over een jaartje ben je maar liefst 12 kilo puur lichaamsvet lichter.

Bron: Universiteit Twente

5 voordelen van wandelen:

1. Vetverbranding bevorderen met wandelen
Door te wandelen laat je je lichaam langzaamaan wennen aan inspanning, en dat is erg belangrijk als het op vetverbranding aankomt.

2. Wandelen helpt hart- & vaatziekten voorkomen
Een goed functionerend hart is erg belangrijk om te kunnen blijven bewegen en intensief sporten is weer essentieel om af te kunnen vallen. Wandelen is dus dubbel voordelig, zowel voor je gezondheid als voor je lichaamsgewicht.

3. Doorbloeding verbeteren met een wandeling
Wandelen stimuleert de doorbloeding. Een goede doorbloeding zorgt voor meer uithoudingsvermogen en doet je strakker in je vel zitten.

4. Blessures voorkomen met wandelen
Er zijn tal van sporten waarmee je effectief kunt afvallen, maar die ook een vergroot risico op blessures met zich meebrengen. Wandelen daarentegen, is een van de veiligste bewegingsvormen die er bestaan.

5. Een wandeling = altijd & overal uitvoerbaar
Natuurlijk zijn er alternatieven voor wandelen. Maar een crosstrainer of een roeiapparaat heb je nu eenmaal niet altijd bij de hand. Je voeten echter wel, dus je kunt overal en altijd wandelen!